Stolt på av 240.000+ mennesker

Vitenskapelig bevist

Volumrabatter på opptil 15%

Handlekurven din

Handlekurven din er tom

Sjekk ut disse kolleksjonene!

Vitamin B12-mangel før og etter bariatrisk kirurgi

Bilde av sjekkliste som viser behov for vitamin B12

Hvorfor trenger mange bariatripasienter å være oppmerksomme på vitamin B12-mangel enten før eller etter bariatrisk kirurgi? Sjansen er stor for at du allerede vet at bariatripasienter trenger høyere doser av visse vitaminer etter operasjonen. Endringer i fordøyelsessystemet etter operasjonen som begrenser kalorier, begrenser også opptaket av vitaminer og mineraler. Hva er disse endringene, og hvor vanlig er dette problemet? For vitamin B-12 spesielt, er det et par faktorer som bidrar til viktigheten av å få nok fra ditt post-op vitaminregime.

Hva er Vitamin-B-12 og Dens Rolle

B-12 er et vannløselig vitamin som naturlig finnes i de fleste animalske produkter, som kjøtt, meieriprodukter og egg. Det finnes også i berikede matvarer som brød og frokostblandinger. B-12 er nødvendig for dannelse av røde blodceller, nevrologisk helse og DNA-syntese. Mangel kan forårsake:

  • Megaloblastisk anemi
  • Tretthet
  • Neurologiske problemer
  • Nummenhet
  • Prikking i hender og føtter
  • Nedsatt balanse
  • Hukommelsestap

Til tross for at de fleste voksne får rikelig med B-12 fra kostholdet, påvirker B-12-mangel omtrent 1,5 % - 15 % av den generelle befolkningen, spesielt eldre voksne og de med mage-tarmsykdom. Blant de som er i risikosonen er de som har gjennomgått bariatrisk kirurgi av to hovedgrunner.1

Vitamin B-12 Opptak

Først brytes B-12 ned av magesyren. Etter denne innledende nedbrytningen, skilles det ut en intrinsisk faktor i magen som binder seg til B-12 og hjelper det å bli absorbert senere i tarmene. Bariatrisk kirurgi enten omgår (som i Roux-en-Y gastrisk bypass) eller begrenser (som i sleeve gastrektomi) magen, noe som resulterer i mindre syre og mindre utskillelse av intrinsisk faktor. Den reduserte syren og reduserte intrinsiske faktoren medfører et behov for økt B-12-inntak fra tilskudd etter operasjonen.2

I følge Liz Goldenberg, MPH, RDN, CDN, programkoordinator for gastrointestinale, metabolske og bariatriske kirurgier ved New York-Presbyterian Hospital, "... kroppen har evnen til å lagre vitamin B-12 i en lang periode, kanskje år; derfor kan vitamin B-12-status umiddelbart etter sleeve-kirurgi være normal."3 Dette betyr at gode laboratorieresultater i starten ikke fritar deg fra å ta vitaminer på lang sikt.

Mangelfrekvenser

B-12 er en av de vanligste manglene bariatripasienter opplever etter operasjonen.3 2-5 år etter operasjonen er mangelfrekvensene < 20 % for Roux-en-Y gastrisk bypass, og 4 % - 20 % for sleeve gastrektomi-pasienter.4 ASMBS anbefaler 350-1000 mikrogram (mcg) tatt oralt, daglig for å opprettholde god B-12-status.4 Heldigvis gjør høykvalitets bariatrivitaminer det enkelt å dekke alle vitaminbehov etter operasjonen. Som med alle aspekter av helse, er forebygging nøkkelen.

Referanser:

  1. Office of Dietary Supplements - Vitamin B-12. (n.d.). Hentet 31. august 2020, fra https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
  2. Seeniann, J., DO, MPH, & Hoegerl, C., DO, MSc. (2009). Ernæringsmangler etter gastrisk bypass-operasjon. J Am Osteopath Assoc., 109(11), 601-604.
  3. Alexander, A. (2019, 28. januar). Ernæringsmangler vanlige før og etter bariatrisk kirurgi. Hentet 31. august 2020, fra https://www.healio.com/news/endocrinology/20190128/nutritional-deficiencies-common-before-and-after-bariatric-surgery
  4. Mechanick, J. I., Apovian, C., Brethauer, S., Garvey, W. T., Joffe, A. M., Kim, J., . . . Still, C. D. (2020). Retningslinjer for klinisk praksis for perioperativ ernæring, metabolsk og ikke-kirurgisk støtte til pasienter som gjennomgår bariatriske prosedyrer – 2019 oppdatering: Samarbeid mellom American Association of Clinical Endocrinologists/American College of Endocrinology, The Obesity Society, American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, Obesity Medicine Association, og American Society of Anesthesiologists. Obesity, 28(4). doi:10.1002/oby.22719


Forrige innlegg
Neste innlegg

Legg igjen en kommentar

Vennligst merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres