Stolt på av 240.000+ mennesker

Vitenskapelig bevist

Volumrabatter på opptil 15%

Handlekurven din

Handlekurven din er tom

Sjekk ut disse kolleksjonene!

Alt om fiber: Gode kilder til fiber for et fiberrikt kosthold

Bilde av mat med høyt fiberinnhold

Siden fiber spiller en viktig rolle i stoffskiftet, er det viktig å forstå typene fiber, dens egenskaper, og hvor man kan få gode kilder til fiber for et fiber-rikt kosthold. Det hjelper med å regulere blodsukkernivået, kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, hjelper med vektkontroll, kan undertrykke sult, og fremmer regelmessig avføring. The American Heart Association anbefaler et daglig fiberinntak på 25-30 gram hver dag. Kostholdsrådene for 2015-2020 anbefaler 14 gram fiber per 1 000 kalorier konsumert. Det er to hovedtyper fiber: løselig og uløselig.

Typer fiber

  • Løselig fiber øker tilstedeværelsen av vann i tarmene og blir til gel under fordøyelsen for å bremse fordøyelsesprosessen, senke kolesterolnivået og øke opptaket av næringsstoffer. Velg denne kilden til fiber hvis du opplever løs avføring, veksling mellom diaré og forstoppelse, eller ufullstendig avføringsproduksjon.
    • Vanlige matkilder: havrekli, bygg, nøtter, frø, bønner, epler, appelsiner, grapefrukt, grønnsaker.
    • Vanlige fibertilskudd: Citrucel®, Benefiber®, Fiber Choice®, og Metamucil®.
  • Uløselig fiber tilfører volum til avføringen og øker hastigheten på avføringsdannelsen. Velg denne kilden til fiber hvis du opplever forstoppelse.
    • Vanlige matkilder: hvetekli, linfrø, grønnsaker, fullkorn, frukt med spiselig skall.
    • Vanlige fibertilskudd: Fibercon®

Det er fire egenskaper ved fiber

  • Løselighet: om fiber vil løse seg opp i vann
  • Viscositet: om fiber vil tykne væsken det blandes i
  • Gel-dannende: om fiber vil holde væske når det kommer i kontakt med væsker
  • Fermentering: om fiber vil bli brutt ned av kroppens naturlige bakterier (mikrobiom) i tarmen

Måter å øke fiber i kostholdet ditt

  • Inkluder grønnsaker i måltidene
  • Snack på frukt eller nøtter
  • Velg fullkorn over raffinerte korn
  • Inkluder chia- eller linfrø i shakes
  • Velg hele frukter og grønnsaker i stedet for fruktjuice
  • Legg til korn i salater

Fiber-Rike Matvarer og Mengde Fiber

Mat Porsjon Mengde Fiber
Havrekli, rå 30 ml 12 g
Hvetekli, rå 30 ml 12 g
Maiskli, rå 30 ml 22 g
Riskli, rå 30 ml   6 g
Fiber One Bran Cereal 1/2 kopp 14 g
All-Bran Cereal 1/2 kopp 10 g
Fiber One Chewy Bars 1 bar   9 g
Limabønner, kokt 1 kopp 14 g
Hestebønner (fava), kokt 1 kopp   9 g
Svarte bønner, kokt 1 kopp 15 g
Kikerter, kokt 1 kopp 12 g
Linser, kokt 1 kopp 16 g
Kidneybønner, kokt 1 kopp 16 g
Hvite bønner, kokt 1 kopp 19 g
Hvite bønner, små, kokt 1 kopp 19 g
Pintobønner, kokt 1 kopp 15 g
Bringebær, rå 1 kopp   8 g
Blåbær, rå 1 kopp   4 g
Jordbær, rå 1 kopp   3 g
Bjørnebær, rå 1 kopp   8 g
Amarant, korn 1/4 kopp   6 g
Bygg, perlet, kokt 1 kopp   6 g
Popcorn, luftpoppa 3 kopper   4 g
Havregryn (gammeldags), tørr 1/2 kopp   4 g
Rugmel, tørr 1/4 kopp   7 g
Quinoa, kokt 1 kopp   5 g
Villris, kokt 1 kopp   3 g
Hvetemel (fullkorn), tørr 1/4 kopp   4 g
Brun ris, kokt 1 kopp   4 g
Bulgur, kokt 1 kopp   8 g
Brød (fullkorn), skivet 1 skive   2 g
Spaghetti (fullkorn), kokt 1 kopp   6 g
Banan 1 medium   3 g
Pære 1 medium   6 g
Orange 1 medium   4 g
Eple 1 medium   4 g
Svisker tørket 1/2 kopp   6 g
Rosiner 60 ml   2 g
Ferskener, tørket 1/4 kopp   3 g
Fiken, tørket 1/2 kopp   8 g
Grønnkål, kokt 1 kopp   3 g
Blomkål, kokt 1 kopp   5 g
Brokkoli, kokt 1 kopp   5 g
Rosenkål, kokt 1 kopp   6 g
Rødkål, kokt 1 kopp   4 g
Squash, kokt 1 kopp   3 g
Acorn squash, kokt 1 kopp   9 g
Spaghetti squash, kokt 1 kopp   2 g
Mandler 30 ml   4 g
Pistasjnøtter 30 ml   3 g
Cashewnøtter 30 ml   1 g
Peanøtter 30 ml   2 g
Valnøtter 30 ml   2 g
Paranøtter 30 ml   2 g
Solsikkefrø 1/4 kopp   3 g
Gresskarfrø 1/2 kopp   3 g
Sesamfrø 1/4 kopp   4 g
Linfrø 1/4 kopp   4 g

 

Referanser:

  • Dietary Guidelines 2015-2020. Health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/appendix-7/
  • NIH U.S. National Library of Medicine.  Medline Plus. Løselig og Uløselig Fiber. Medlineplus.gov/ency/article/002136.htm
  • Palmer, Sharon. Listen over Topp Fiber Rike Matvarer. Today’s Dietitian. Volume 10 No. 7(28). Juli 2008.
Forrige innlegg
Neste innlegg

Legg igjen en kommentar

Vennligst merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres