
Bariatrisk kirurgi er en livreddende prosedyre, hvor du vil miste vekt, redusere dine medsykdommer, og se og føle deg bedre. Men for å lykkes på lang sikt, må du endre kostholdet ditt. Det høres enkelt ut, men er det det? Endring er vanskelig, spesielt for de som har tilbrakt mye av livet uten et sunt forhold til mat. Å ha mål og en plan på plass er avgjørende for å håndtere denne endringen.
Roux-en-Y Gastrisk Bypass (RYGB), Sleeve Gastrectomy (SG), og Biliopankreatisk Diversjon med Duodenal Switch (BPD/DS) kirurgier endrer hvordan magen håndterer mat, og skaper restriksjon, malabsorpsjon, eller begge deler, noe som betyr at du vil innta færre kalorier over tid. Etter operasjonen vil du få en måltidsplan etter operasjonen, og du vil gradvis øke matinntaket ditt mens du går gjennom de forskjellige diettstadiene. Den bariatrisk dietten er en kritisk ernæringsplan for personer som har gjennomgått bariatrisk kirurgi, og legger vekt på hvilke typer mat og kaloriinntak som kreves før og etter prosedyren.
Fordi magen nå er mindre, vil det ta færre kalorier for deg å føle deg mett. Imidlertid er det fortsatt mye forvirring rundt retningslinjer for spising etter operasjonen og hvor mange kalorier som trengs etter gastrisk sleeve og bariatrisk kirurgi. Retningslinjer for kosthold og ernæringsbehov etter operasjonen, som de for gastrisk bypass-kirurgi og gastrisk sleeve-kirurgi, er essensielle for å sikre vellykket restitusjon og vekttap. Les videre for svaret!
Hvor mange kalorier trenger jeg å konsumere etter bariatrisk kirurgi?
Det finnes mye informasjon om hvor mye og hva du bør spise etter bariatrisk kirurgi. Imidlertid er det spesifikke antallet kalorier du bør innta på daglig basis, ikke så enkelt. Vi har ennå ikke en validert prediktiv ligning for å estimere kaloribehov for pasienter etter bariatrisk kirurgi. Derfor er eventuelle kaloritargets du har blitt gitt eller lest om, ikke basert på robust vitenskapelig bevis. Også vil kaloriinntaket ditt endre seg etter hvert som månedene går etter operasjonen. Porsjonsstørrelser vil begynne å øke; dette er forventet og helt normalt. Du bør fokusere mer på kvaliteten på maten du velger enn mengden. Det er viktig å identifisere dine nye sultsignaler, samt dine metthetsfølelser. Fokuset bør ikke være på å telle det spesifikke antallet kalorier du konsumerer, men på å fremme en livslang endring, ikke bare en annen uholdbar diett. Imidlertid er det viktig å overvåke ditt daglige kaloriinntak i sammenheng med kostholdsretningslinjer etter operasjonen for pasienter med gastrisk bypass-kirurgi for å sikre at det er lavt nok til å fremme raskt vekttap samtidig som det dekker individuelle ernæringsbehov.
Bariatriske kirurgi reduserer mengden mat du kan konsumere. Imidlertid har det ingen effekt på den ernæringsmessige kvaliteten på maten du spiser. Å telle kalorier er ikke det mest hjelpsomme, siden de laveste kalorialternativene ikke alltid er de mest næringsrike. Fordi mengden er begrenset, må vi fokusere på å sikre at kvaliteten er høy. Hvis du må ha et kalori målområde for å holde deg på sporet, har vi deg dekket. Det er også viktig å ha spesialiserte kostholdsplaner og ressurser for bariatriske pasienter for å sikre at de får de nødvendige næringsstoffene.
Typisk kaloriinntak for den første uken etter operasjonen er omtrent 400 kcal/dag. Som tidligere nevnt, vil du bli gitt en måltidsplan etter operasjonen som sannsynligvis vil være helt flytende for å hjelpe til med den gastrointestinale helingsprosessen. Kostholdet ditt vil utvikle seg, og du vil gå fra moset til myk mat før du gjenopptar et fast kosthold. Innen uke 3-4 vil kaloriområdet ditt være 600-800 kcal/dag, og du bør sikte på 60-80 gram protein per dag. Flere måneder etter operasjonen bør pasienter konsumere 1,200-1,500 kcal/dag, fortsatt med fokus på 60-80 gram protein per dag. De fleste pasienter vil konsumere omtrent 1,500 til 1,800 kcal/dag 6 måneder postoperativt og på lang sikt. Som du kan se, vil kaloriinntaket ditt også øke litt. I tillegg er en veldig lavkaloridiett ofte nødvendig for personer som forbereder seg på bariatriske kirurgi, vanligvis involverer 450-700 kalorier per dag under medisinsk tilsyn for å lette vekttap og forbedre kirurgiske resultater.
Nedenfor er nyttige tips for å holde deg på sporet:
- Unngå småspising/snacking. Å ha en snack mellom måltidene når du er sulten er helt greit, men småspising eller å spise gjennom dagen på grunn av kjedsomhet, tretthet, etc. kan hindre resultatene dine og hindre deg fra å gå ned i vekt.
- Spis protein først. Sikt på å konsumere minst 60 gram protein hver dag. Siden du spiser mindre mat, må du sørge for at du får nok protein. Prøv å inkludere en god proteinkilde med hvert måltid (egg, magert kjøtt, fjærkre, fisk, bønner eller lavfett meieriprodukter).
- Spis sakte. Hvert måltid bør vare 20-30 minutter. Hvis du spiser for raskt, kan du spise for mye før du innser at du er mett. Dette kan føre til kvalme, oppkast, og/eller smerte eller trykk i skulderen eller øvre bryst.
- Spis små mengder. Du bør ikke spise mer enn en kopp mat per måltid. Hvis du spiser større porsjoner, risikerer du å gå opp i vekt og strekke ut posen din over tid. Å bruke en matvekt for å veie maten din vil hjelpe.
- Introduser nye matvarer sakte. Prøv å legge til en ny matvare om gangen, slik at du kan bestemme hvilke matvarer du kan og ikke kan håndtere. Enkelte matvarer kan forårsake problemer for deg etter bariatriske kirurgi, selv om dette vil variere fra person til person. Din ernæringsfysiolog kan hjelpe hvis du har spørsmål om spesifikke matvarer.
- Unngå sukker og fett. Når du spiser et velbalansert kosthold med magre proteiner, grønnsaker, lavfett meieriprodukter, fullkorn og frukt, vil du ikke ha plass til de mindre næringstette matvarene. Prøv å følge 10 av 10-regelen. Spis mat som har mindre enn 10 gram fett og 10 gram sukker per porsjon.
Og der har du det. Dette er din guide til kalori mål og spiseanvisninger etter bariatrisk kirurgi. Selv om det kan virke forvirrende i begynnelsen, vil du være helt fin så lenge du følger dette og lytter til hva dine helsepersonell råder. Vennligst husk at dette bare er retningslinjer. For å oppnå suksess på din velvære reise, må du finne retningslinjene som fungerer best for deg og din langsiktige suksess. Alles reise er forskjellig, og dine retningslinjer kan ikke være de samme som noen andres.
Referanser:
- Jeffrey I. Mechanick et al. / Surgery for Obesity and Related Diseases 16 (2020) 175–247
- Sherf Dagan S, Goldenshluger A, Globus I, et al. Ernæringsanbefalinger for voksne bariatrisk kirurgi pasienter: klinisk praksis. Adv Nutr 2017;15:382–94.
- Lim HS, Kim YJ, Lee J, Yoon SJ, Lee B. Etablering av tilstrekkelig næringsinntakskriterier for å oppnå målvekttap hos pasienter som gjennomgår bariatrisk kirurgi. Nutrients. 2020;12(6):1774. Publisert 2020 Jun 14. doi:10.3390/nu12061774
- Kanerva N, Larsson I, Peltonen M, Lindroos AK, Carlsson LM. Endringer i totalt energiinntak og makronæringsstoff sammensetning etter bariatrisk kirurgi forutsier langsiktig vektutfall: funn fra den svenske Obese Subjects (SOS) studien. Am J Clin Nutr. 2017;106(1):136-145. doi:10.3945/ajcn.116.149112
- Vanoh D, Shahar S, Mahmood NR. Forbindelse mellom næringsadekvathet og psykosociale faktorer med total vekttapshastighet etter bariatrisk kirurgi. Asia Pac J Clin Nutr. 2015;24(4):610-619. doi:10.6133/apjcn.2015.24.4.11