
Mange pasienter rapporterer om matintoleranser, spesielt i perioden rett etter operasjonen når du får lov til å gå over til vanlig spising. Noen matvarer kan ikke sitte godt og forårsake en ubehagelig følelse eller til og med ubehag en stund. Hva bør du forvente hvis du er en pre-op eller tidlig post-op pasient? Hva regnes som normale matintoleranser og er det andre årsaker til matintoleranser?
Vanlige Matintoleranser
Noen få matvarer som ofte ikke tolereres godt etter bariatrisk kirurgi kan inkludere, men er ikke begrenset til, pasta, brød, ris, storfekjøtt, kylling, svinekjøtt, egg, trådete grønnsaker, frukt med membraner, mat med frø, og kumelk (eller andre meieriprodukter med laktose). Men med dette i tankene, er hver pasient forskjellig med hva de kan og ikke kan tolerere. Husk også at hver dag kan være forskjellig. En dag kan du kanskje tolerere en matvare som du kanskje ikke kan tolerere noen dager senere. En annen ting å huske på er at noen pasienter opplever smaksendringer etter bariatrisk kirurgi. Du har kanskje rett og slett ikke lenger lyst på visse matvarer som du likte før operasjonen.
Hvorfor Tolereres Ikke Enkelte Matvarer?
Noen matintoleranser er midlertidige og oppstår fordi din nye "babymage" ikke er klar til å håndtere den bestemte maten ennå. Det er likt å mate en ny baby. Du vil kanskje starte med én ny mat om gangen, individuelt, og se hvordan den tolereres og deretter gå videre derfra. Ved å prøve bare én ny mat om gangen, hjelper det å avgjøre hvilken mat som ikke ble tolerert godt. Husk å spise bare en bit eller to av den nye maten i starten. Det kan være en god idé å prøve alle nye matvarer hjemme også inntil du vet bedre hva du kan eller ikke kan tolerere. Hvis du opplever en matintoleranse, anbefaler mange fagfolk å vente noen uker før du prøver det igjen.
En annen grunn til at en matvare kanskje ikke tolereres godt kan være å gå for raskt frem i diettstadiet. Noen pasienter kan trenge lengre tid enn den gjennomsnittlige anbefalte tiden i et diettstadium før de går videre til neste stadium. Dette er noe du kan diskutere med kirurgen din og/eller ernæringsfysiologen.
Fra et mer fysiologisk synspunkt kan matintoleranser (generelt, ikke nødvendigvis spesifikt for bariatrisk kirurgi) oppstå på grunn av mangel på riktige enzymer eller kjemikalier som er nødvendige for å fordøye en bestemt mat. Dette kan forårsake symptomer som spenner fra gastrointestinale symptomer, som diaré, oppblåsthet og gass, til hodepine, humørsvingninger og visse hudtilstander. Symptomer kan være umiddelbare eller ta litt tid.
Tips for å Redusere Matintoleranser.
Det finnes flere triks som kan hjelpe med å redusere risikoen for å oppleve en matintoleranse. Vennligst snakk med kirurgen din, ernæringsfysiologen, og/eller programmet ditt før du prøver noen av disse for å sikre at programmet ditt er komfortabelt med spiseplanen din.
- Pasta og ris – Noen pasienter klarer seg godt med å koke litt for lite eller for mye. Men de fleste pasienter tolererer ikke disse matvarene før 9-12 måneder post-op.
- Ferskt brød – Prøv å riste for å gjøre det mer tålelig. Men de fleste pasienter tolererer ikke brød før omtrent 6-12 måneder post-op.
- Biff, kylling, svin – Sørg for at du bruker en tilberedningsmetode som bevarer fuktigheten. Kok kun til trygg temperatur. Overkoking tørker ut maten og gjør den mindre tolererbar. Du kan også prøve å bruke en kjøttmørner eller en marinade (pass på sukker- og fettinnholdet) for å gjøre kjøttet mer tolererbart.
- Reker – Mange pasienter har sagt at jo mindre rekene er, jo bedre tolererer de dem. Så det kan være best å unngå disse nydelige rekene til du har kommet lenger etter operasjonen.
- Egg – Dette er vanskelig. Noen pasienter kan tåle hardkokte egg, mens andre ikke kan. Noen pasienter kan tåle eggerøre, mens andre ikke kan. Så prøv å variere metoden du lager eggene på for å se om det gjør en forskjell.
- Trådete grønnsaker – Bruk en blender og en sil for å skille ufordøyelig fiber. Noen pasienter må kanskje vente 6-12 måneder etter operasjonen for å spise visse matvarer, som selleri, asparges, etc.
- Fruktmembraner – Fjern membranene fra appelsiner, grapefrukter og andre sitrusfrukter for å øke toleransen.
- Skall på frukt og grønnsaker – Fjern skallet på frukt til det tolereres bedre, som epler, plommer, fersken, pærer, agurker, poteter, etc.
- Salat – Salat ser også ut til å ikke bli veldig godt tolerert av noen pasienter. Selv om vi vet at mørke, bladgrønne grønnsaker er mer næringsrike, tåler noen pasienter isbergsalat bedre i starten, og kan deretter prøve de grønnere salatene når de er litt lenger unna operasjonen. Andre pasienter har delt at jo ferskere salaten er, jo bedre tolereres den.
- Mat med frø – Unngå å spise frøene hvis mulig, eller vent med å spise denne maten til litt lenger ut etter din bariatrisk kirurgi (eksempler inkluderer jordbær).
- Kumelk (eller andre meieriprodukter) – Prøv soyamelk, laktosefri melk, ris melk, eller mandelmelk (se etter lette eller lavkalori alternativer) i stedet for kumelk.
- Porsjonsstørrelse – Ofte kan det være at det ikke er selve maten som ikke tolereres, men porsjonsstørrelsen på maten. Mange ganger er matvarer som ser ut til å være “ikke tolerert,” faktisk matvarer som fyller oss raskere, og derfor krever at du spiser mindre av dem. Som vi vet, er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye av hver mat du kan tåle i begynnelsen, ettersom det tar tid og praksis å finne ut hva du som individ kan tåle. For eksempel er kylling en vanlig matvare som ikke tolereres godt. Selv om du kan spise 6 biter yoghurt, kan du mest sannsynlig ikke spise 6 biter kylling. Kylling er et mer solid protein og 1-2 biter kan være alt du kan tåle tidlig etter operasjonen. Selv det å spise 1 ekstra bit regnes som overspising, noe som kan forårsake sitt eget ubehag. Jobb med å trene sinnet ditt til å gjenkjenne følelsen av metthet, slik at du kan unngå den ubehagelige “stuffed” følelsen.
- Spisehastighet – Det er viktig å huske på hastigheten du spiser i. Du kan kanskje tåle en bestemt mat mye bedre hvis du spiser den i et langsommere tempo og sørger for at du tygger ordentlig.
Selv om denne listen ikke er uttømmende og hver pasient er forskjellig, håper vi dette vil hjelpe deg med å gjøre overgangen til din nye spiseplan etter operasjonen litt enklere. Husk at hvert program har forskjellige anbefalinger og hver pasient er forskjellig. Noe som fungerer for deg, fungerer kanskje ikke for din bariatriske venn. Vi ser frem til å FEIRE med deg når du går over til din normale spiseplan!